Plaže

Plaža Skrača

Uređena betonirana plaža sa pješčanim morskim dnom smještena na samom kraju otoka sa prekrasnim pogledom na Rivanjski kanal. Uz plažu se nalazi malo dječje igralište. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje.

Uvala Batalaža

Uvala Batalaža proteže se od Zmorašnjeg do Južnjeg mula. Oba mula (plaže) opremljena su kabinom za presvlačenje i tuševima. Pored plaže Južnji mul nalazi se teren za odbojku na pijesku.

Uvala Čeprljanda

Betonirana plaža pogodna za djecu. Morsko dno je djelom pješčano, a dijelom kamenito. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje i tušem. U neposrednoj blizini plaže nalazi se dječje igralište.

Uvala Zmorašnja Luka

Pješčana plaža smještena na početku poluotoka Ovčjak prvi je izbor otoka Ugljana velikom broju nautičara. Vanjski dio plaže dijelom je betoniran, a dijelom prirodno divlji. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje.

Plaža Južna Luka

To je pješčana uvala do koje se stiže makadamskim putem od parkirališta u Mulinama. Uvala je okružena borovom šumom u kojoj možete pronaći hladovinu za ugodan boravak u prekrasnom mediteranskom elementu. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje.

Uvala Sušica

Šljunčana plaža u potpunosti otvorena prema pučini. Pored plaže nalazi se dječje igralište. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje i tušom.

Uvala Lučica

Šljunčana plaža smještana na južnoj strani otoka. Zbog otvorenosti obale morske struje su izraženije nego na drugim plažama. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje.

Uvala Suha

Pješčana uvala okružena prekrasnim horizontalnim stijenama i mediteranskim zelenilom do koje se dolazi preko zaseoka Varoš. Ovdje možete uživati u mirnom prirodnom ambijentu sa prekrasnim pogledom na susjedni otok Iž. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje.

Uvala Ćinta

Uvala okružena sa strmim velikim stijenama i neobično modrom bojom mora, pogodna za izlete brodom i uživanje u tišini, mirisu mora i borova.

Plaža Mostir

Pješčana plaža u centru mjesta pogodna za djecu i neplivače. Na plaži možete igrati odbojku u plićaku, a u neposrednoj blizini nalazi se malo dječje igralište. Opremljena je ležaljkama, tušem, kabinom za presvlačenje i rampom za osobe s invaliditetom.

Uvala Pavlešina

Uređena plaža na južnoj strani otoka sa predivnim pogledom na susjedne otoke Iž, Rava, Sestrunj i Dugi otok. Plaža je opremljena kabinom za presvlačenje i tušem.

Plaža Centar

Betonirana plaža u samom centru mjesta Ugljan. Plaža je opremljena ležaljkama, tušem i kabinom za presvlačenje.

Plaža Ritam bar

Uređena šljunčana plaža u centru mjesta. Plaža ima dječje igralište i opremljena je kabinom za presvlačenje i tušem.

Plaža „Bilišće“

Šljunčana plaža u blizini trajektnog pristaništa. Idealna za roditelje s malom djecom i starije osobe. Plaža ima plitki ulaz u more te tuš i kabinu za presvlačenje. Na plaži je restoran. U blizini su trgovina, restoran, kafići, ljekarna, banka, bankomati, mesnica i ribarnica.

Plaže „Parapet“ i „Elektra“

Odmah iza Marine Preko, u središtu mjesta, iza lukobrana, „parapeta“, nalazi se istoimena plaža. Plaža je šljunčana, a pogodna je za obitelji s djecom te starije osobe. Na nju se nadovezuje plaža Elektra. Plaža je betonirana, ima ležaljke, kabinu za presvlačenje i tuš, a u neposrednoj blizini nalaze se dječji parkić i igralište. Plaža je šljunčana, dno je pješčano i kameno.

Plaža „Magazin“ - „Šetnica“

Plaža Magazin nalazi se nasuprot otočića Galevca. Ističe se bistrim morem lijepe tirkizne boje, pješčanim plažama s betonskim pločama koje na nekim mjestima olakšavaju ulazak u more. Plaža je također blizu kafića. Idealna je za obitelji s djecom i mlade. Šetnicom od Magazina do spomenika Vrulja postavljene su ležaljke, a plaža ima i nekoliko urednih ulaza u more, kao i tuš te kabinu za presvlačenje.

Plaža „Jaz“

Jaz je glavna plaža u Preku. Osim što je pješčana, more je plitko i djeca se mogu bezbrižno zabavljati u plićaku. Osim toga, na plaži se nalaze tobogani za djecu, ugostiteljski objekti (restoran, pizzerija) i toaleti te parkiralište. Uz plažu se nalazi dječji parkić, odbojkaško igralište te lungomare za mirne i romantične šetnje u sumrak.

Plaža „Kašun“

Plaža Kašun nalazi se odmah iza Jaz, na rivi prema sjeveru. Podno ogradnog kamenog zidića nalazi se mala šljunčana plaža pogodna i za obitelji s djecom i za starije osobe. Ima uredan prilaz u more i tuš.

Otočić Galevac – „Školjić“

Na prednjoj strani otočića, gdje pristaje barka, postoji uredan ulaz u more s pješčanom plažom i čistim, tirkiznim morem. Oko cijelog otočića postoje uglavnom stjenoviti ulazi u more, dno je kamenito i pješčano, a mnoštvo borova i raslinja stvara ugodan hlad.

Uvala Svitla

Ispod brda Vele straže nalazi se Uvala Svitla koja je nekoć služila kao sigurno pristanište mještanima otoka Iža koji bi preko Preka putovali u Zadar. Uvala je ime dobila po običaju paljenja svjetala koja bi signalizirala susjednom otoku Ižu da netko očekuje povratni prijevoz na otok. Tako se Iž povezivao s kopnom dok se nisu uspostavile trajektna i brodska linija sa Zadrom. 

Danas je Uvala Svitla atraktivna plaža i mjesto za izlete. Preporučljivo je prvi dio puta prijeći automobilom ili biciklom, a nakon toga ostaje petnaestak minuta hoda, spuštanja po kamenitom terenu niz liticu. Ovo područje je oaza mira, prelijepe prirode i kristalnog mora.

Plaža „Čerenac“

Mala šljunčana plaža na početku Poljane. Borovi i čempresi odmah do plaže stvaraju ugodan hlad.

Plaža Centar

Plaža smještena u središtu mjesta. Betonirana, s ležaljkama, kabinom za presvlačenje te tušem. Dno je pješčano, postoji nekoliko ulaza u more, a plaža je prilagođena osobama s posebnim potrebama.

Sveti Petar

Na rtu sv. Petar, odmah do sportskog igrališta, nalazi se betonirana plaža s ležaljkama i tušem te kabinom za presvlačenje. Plaža se nalazi u blizini trgovine i ugostiteljskih objekata.

Plaža Sutomišćica

U sredini sela nalazi se šljunčana plaža, pogodna za obitelji s malom djecom i starije osobe. Plaža ima plitak ulaz u more, ležaljke, tuš, svlačionicu i prirodni hlad. U neposrednoj blizini nalazi se parking, sportski teren i dječji park. U blizini se nalaze i trgovine i restorani.

Sutomiška vala

Na krajnjem dijelu Sutomišćice, na rtu sv. Grgura, nalazi se betonirana plaža s urednim prilazom u more. Stražnji dio rta stjenovit je i okružen čempresima te je pogodan za one željne avanture i mira.

Uvala Frnaža (zmorašnja i južnja Frnaža)

Uvala Frnaža mala je uvala s pretežno stjenovitom obalom. U uvali se nalazi nekoliko šljunčanih plaža, dno je pješčano s mnoštvom podvodnih stijena te raznolikim morskim životom pa je pogodna za ronjenje, ribolov i kupanje. Sidrenje je besplatno, a uvala je zaštićena od zapadnog i jugozapadnog vjetra.

Plaža Centar

Pješčana plaža s betoniram dijelom pogodnim za sunčanje smještena je u središtu mjesta te je idealna za obitelji s djecom. Morsko dno je pjeskovito i kamenito. U blizini plaže nalaze se parkiralište, trgovine i ugostiteljski objekti.

Uvala Prtljug

Mirna lučica s nekolicinom kuća i privezištem za brodove lokalnih ribara. Pored lučice nalazi se šljunčana plaža pogodna za avanturiste i ljubitelje mira.

Mali Lukoran

Betonirana plaža u središtu Malog Lukorana s nekoliko urednih ulaza u more te ležaljkama, kabinom za presvlačenje i tušem. Plaža se nalazi podno ljetnikovca obitelji De Ponte, u kojemu je nekoć boravio veliki hrvatski pjesnik Petar Preradović i napisao budnicu „Zora puca, bit će dana“.

Plaža Ošljak

U blizini trajektnog pristaništa nalazi se betonirana plaža s urednim ulazom u more pogodna i za obitelji s djecom i za starije osobe. Otočić je okružen stijenama te malim uvalama pogodnima za kupanje. Borovi i čempresi stvaraju prirodni hlad, a cijeli otok može se obići šetnicom dugom dva kilometra.

Otok Rivanj

Otok Rivanj ističe se prelijepim plažama i malim uvalama s čistim morem, okruženima sjenom borova, čempresa i ostalog raslinja. Od pješčanih plaža za obitelji s djecom do skrivenih uvala pogodnih za avanturiste i one željne mira, od kojih valja izdvojiti uvale Dobrinku i Lokvinu. Otok je poznat po akvatoriju bogatom ribom pa je odredište mnogih sportskih ribolovaca. Rivanj je savršen izbor za sve željne mira i odmora od gradske vreve i automobila, koji su na ovom otoku zabranjeni.

Uvala Kablin – Žalić

Uvala Kablin glavna je prometna luka otoka koja brodskim i trajektnim linijama povezuje Sestrunj sa Zadrom. Od uvale Kablin do uvale Žalić na južnoj strani otoka vodi uređena šetnica s rasvjetom. Uvala Žalić mirna je luka s malim naseljem pogodna za sve ljubitelje mira i nenapučenih plaža.

Uvala Hrvatinj

Uvala Hrvatinj na sjevernoj je strani otoka. Mirna uvala s malim privezištima za brodove, okružena zelenilom borova, čempresa i ostalog raslinja, pogodna je za ljubitelje mirnog odmora u prirodi. U blizini plaže nalazi se parkiralište, a od 2018. godine uvalu krasi i unikatna mozaik-klupa, rad umjetnice Božice Kliman.