Plaže

Plaža „Bilišće“

Šljunčana plaža u blizini trajektnog pristaništa. Idealna za roditelje s malom djecom i starije osobe. Plaža ima plitki ulaz u more te tuš i kabinu za presvlačenje. Na plaži je restoran. U blizini su trgovina, restoran, kafići, ljekarna, banka, bankomati, mesnica i ribarnica.

Plaže „Parapet“ i „Elektra“

Odmah iza Marine Preko, u središtu mjesta, iza lukobrana, „parapeta“, nalazi se istoimena plaža. Plaža je šljunčana, a pogodna je za obitelji s djecom te starije osobe. Na nju se nadovezuje plaža Elektra. Plaža je betonirana, ima ležaljke, kabinu za presvlačenje i tuš, a u neposrednoj blizini nalaze se dječji parkić i igralište. Plaža je šljunčana, dno je pješčano i kameno.

Plaža „Magazin“ - „Šetnica“

Plaža Magazin nalazi se nasuprot otočića Galevca. Ističe se bistrim morem lijepe tirkizne boje, pješčanim plažama s betonskim pločama koje na nekim mjestima olakšavaju ulazak u more. Plaža je također blizu kafića. Idealna je za obitelji s djecom i mlade. Šetnicom od Magazina do spomenika Vrulja postavljene su ležaljke, a plaža ima i nekoliko urednih ulaza u more, kao i tuš te kabinu za presvlačenje.

Plaža „Jaz“

Jaz je glavna plaža u Preku. Osim što je pješčana, more je plitko i djeca se mogu bezbrižno zabavljati u plićaku. Osim toga, na plaži se nalaze tobogani za djecu, ugostiteljski objekti (restoran, pizzerija) i toaleti te parkiralište. Uz plažu se nalazi dječji parkić, odbojkaško igralište te lungomare za mirne i romantične šetnje u sumrak.

Plaža „Kašun“

Plaža Kašun nalazi se odmah iza Jaz, na rivi prema sjeveru. Podno ogradnog kamenog zidića nalazi se mala šljunčana plaža pogodna i za obitelji s djecom i za starije osobe. Ima uredan prilaz u more i tuš.

Otočić Galevac – „Školjić“

Na prednjoj strani otočića, gdje pristaje barka, postoji uredan ulaz u more s pješčanom plažom i čistim, tirkiznim morem. Oko cijelog otočića postoje uglavnom stjenoviti ulazi u more, dno je kamenito i pješčano, a mnoštvo borova i raslinja stvara ugodan hlad.

Uvala Svitla

Ispod brda Vele straže nalazi se Uvala Svitla koja je nekoć služila kao sigurno pristanište mještanima otoka Iža koji bi preko Preka putovali u Zadar. Uvala je ime dobila po običaju paljenja svjetala koja bi signalizirala susjednom otoku Ižu da netko očekuje povratni prijevoz na otok. Tako se Iž povezivao s kopnom dok se nisu uspostavile trajektna i brodska linija sa Zadrom. 

Danas je Uvala Svitla atraktivna plaža i mjesto za izlete. Preporučljivo je prvi dio puta prijeći automobilom ili biciklom, a nakon toga ostaje petnaestak minuta hoda, spuštanja po kamenitom terenu niz liticu. Ovo područje je oaza mira, prelijepe prirode i kristalnog mora.

Plaža „Čerenac“

Mala šljunčana plaža na početku Poljane. Borovi i čempresi odmah do plaže stvaraju ugodan hlad.

Plaža Centar

Plaža smještena u središtu mjesta. Betonirana, s ležaljkama, kabinom za presvlačenje te tušem. Dno je pješčano, postoji nekoliko ulaza u more, a plaža je prilagođena osobama s posebnim potrebama.

Sveti Petar

Na rtu sv. Petar, odmah do sportskog igrališta, nalazi se betonirana plaža s ležaljkama i tušem te kabinom za presvlačenje. Plaža se nalazi u blizini trgovine i ugostiteljskih objekata.

Plaža Sutomišćica

U sredini sela nalazi se šljunčana plaža, pogodna za obitelji s malom djecom i starije osobe. Plaža ima plitak ulaz u more, ležaljke, tuš, svlačionicu i prirodni hlad. U neposrednoj blizini nalazi se parking, sportski teren i dječji park. U blizini se nalaze i trgovine i restorani.

Sutomiška vala

Na krajnjem dijelu Sutomišćice, na rtu sv. Grgura, nalazi se betonirana plaža s urednim prilazom u more. Stražnji dio rta stjenovit je i okružen čempresima te je pogodan za one željne avanture i mira.

Uvala Frnaža (zmorašnja i južnja Frnaža)

Uvala Frnaža mala je uvala s pretežno stjenovitom obalom. U uvali se nalazi nekoliko šljunčanih plaža, dno je pješčano s mnoštvom podvodnih stijena te raznolikim morskim životom pa je pogodna za ronjenje, ribolov i kupanje. Sidrenje je besplatno, a uvala je zaštićena od zapadnog i jugozapadnog vjetra.

Plaža Centar

Pješčana plaža s betoniram dijelom pogodnim za sunčanje smještena je u središtu mjesta te je idealna za obitelji s djecom. Morsko dno je pjeskovito i kamenito. U blizini plaže nalaze se parkiralište, trgovine i ugostiteljski objekti.

Uvala Prtljug

Mirna lučica s nekolicinom kuća i privezištem za brodove lokalnih ribara. Pored lučice nalazi se šljunčana plaža pogodna za avanturiste i ljubitelje mira.

Mali Lukoran

Betonirana plaža u središtu Malog Lukorana s nekoliko urednih ulaza u more te ležaljkama, kabinom za presvlačenje i tušem. Plaža se nalazi podno ljetnikovca obitelji De Ponte, u kojemu je nekoć boravio veliki hrvatski pjesnik Petar Preradović i napisao budnicu „Zora puca, bit će dana“.

Plaža Ošljak

U blizini trajektnog pristaništa nalazi se betonirana plaža s urednim ulazom u more pogodna i za obitelji s djecom i za starije osobe. Otočić je okružen stijenama te malim uvalama pogodnima za kupanje. Borovi i čempresi stvaraju prirodni hlad, a cijeli otok može se obići šetnicom dugom dva kilometra.

Otok Rivanj

Otok Rivanj ističe se prelijepim plažama i malim uvalama s čistim morem, okruženima sjenom borova, čempresa i ostalog raslinja. Od pješčanih plaža za obitelji s djecom do skrivenih uvala pogodnih za avanturiste i one željne mira, od kojih valja izdvojiti uvale Dobrinku i Lokvinu. Otok je poznat po akvatoriju bogatom ribom pa je odredište mnogih sportskih ribolovaca. Rivanj je savršen izbor za sve željne mira i odmora od gradske vreve i automobila, koji su na ovom otoku zabranjeni.

Uvala Kablin – Žalić

Uvala Kablin glavna je prometna luka otoka koja brodskim i trajektnim linijama povezuje Sestrunj sa Zadrom. Od uvale Kablin do uvale Žalić na južnoj strani otoka vodi uređena šetnica s rasvjetom. Uvala Žalić mirna je luka s malim naseljem pogodna za sve ljubitelje mira i nenapučenih plaža.

Uvala Hrvatinj

Uvala Hrvatinj na sjevernoj je strani otoka. Mirna uvala s malim privezištima za brodove, okružena zelenilom borova, čempresa i ostalog raslinja, pogodna je za ljubitelje mirnog odmora u prirodi. U blizini plaže nalazi se parkiralište, a od 2018. godine uvalu krasi i unikatna mozaik-klupa, rad umjetnice Božice Kliman.