Otok Ugljan - Otok za aktivni odmor!

Otok Ugljan jedan je od najslikovitijih otoka u zadarskom arhipelagu, udaljen samo 15-ak minuta plovidbe brodom iz središta Zadra ili trajektom iz luke Gaženica.

Obalna crta otoka duga je 74 km. Taj uvijek zeleni otok, čiju površinu prekrivaju maslinici s idiličnim uvalama i slikovitim ribarskim lučicama, generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a više od 2000 godina tradicije obrade maslina ostavilo je na tisuće stabala maslina od kojih se dobiva ulje iznimne kvalitete i arome. Duž istočne strane otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta, od kojih su najpoznatija Preko, Ugljan, Kali i Kukljica. Druga strana otoka uglavnom je strma i nenastanjena. Zbog pripadajućih uvala, otoka i bogatoga podmorja pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Valovita visoravan koja ispunjava unutrašnjost išarana je desecima kilometara pješačkih i biciklističkih staza, a bojama, mirisima i panoramom ostavlja svakom prolazniku nezaboravnu sliku. Većina stanovnika otoka (oko 7500) uglavnom se bavi obradom maslina, ribolovom i, naravno, turizmom. Blaga mediteranska klima, azurno more, kamene i pješčane plaže, nekolicina otoka i otočića u blizini te uspomena na prošla vremena čine plodni otok Ugljan sve poželjnijim za zaljubljenike u more i otoke.

Otok Ugljan osim što je idealan za kupanje, sunčanje i gastro užitke također nudi i mnogo mogućnosti za aktivni odmor:

Pješačenje(hiking) 

Ako volite duge šetnje u prirodi prekrasnim krajolikom, tada je otok Ugljan prava destinacija za vas! Lagana šetnja uz obalu ili obližnjim brežuljcima, označenim pješačkim stazama koje vode do vrhova i prekrasnih uvala, a sve to uz stogodišnje maslinike. Također, vrlo je atraktivna Tvrđava sv. Mihovila podignuta u 6. stoljeću, a nanovo sagrađena u 13. stoljeću kao venecijanska utvrda. Do nje vodi tri kilometra duga asfaltna cesta pogodna za bicikliste, pješake i automobile. Posebna je po pogledu koji se pruža na više od 200 otoka zadarskog arhipelaga i na NP Kornati, Zadar, Velebit i Ravne kotare.

Penjanje (climbing)

S jugozapadne strane sv. Mihovila nalazi se stijena-litica Željina na kojoj je postavljeno više od 30 smjerova za penjanje. Otvorena je cijele godine, a jesen, zima i proljeće savršena su godišnja doba za penjanje na Željinu zbog blagih temperatura i malo kišnih dana.

Biciklizam(biking)

Otok Ugljan idealan je za vožnju biciklima makadamskim putovima i asfaltiranim cestama za obiteljski izlet ili po atraktivnim brdskim stazama za one željne avanture. Na mostom povezana dva otoka, Ugljana i Pašmana, ima više od 100 kilometara biciklističkih staza.

Avantura otok

Riječ je o projektu u sklopu kojega su se uredili i obilježili pješački i biciklistički putovi, sagrađena odmorišta i vidikovci na najatraktivnijim područjima u zaleđu otoka. Projekt prate i nova biciklistička karta te mobilna aplikacija. Sada na otoku postoji više od 100 kilometara biciklističkih i pješačkih staza s različitom tematikom te dvije trail staze koje su iskušali mnogi sudionici organiziranih trail utrka.