Lukoran ima 503 stanovnika i tri zaseoka: na obali Mali Lukoran, a u unutrašnjosti otoka Turkiju i Korčulaniće. Slikovito turističko mjesto puno je skrivenih uvala, a turističkoj popularnosti mjesta doprinosi i veliki kamp. 

Prema predaji, u Malom Lukoranu jedan od najvećih pjesnika hrvatskoga romantizma Petar Preradović, očaran izlaskom Sunca na otoku, ispjevao je poznatu hrvatsku budnicu „Zora puca, bit će dana“. Plaže su okružene stoljetnom borovom šumom, a gospodarska su osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Lukoran se spominje 1075. godine kao posjed zadarskih benediktinaca.

Crkva sv. Lovre s romaničkim obilježjima podignuta je 1877. godine, a preuzela je istog titulara napuštene crkve na groblju. Nova crkva podignuta je iz temelja, pa u njoj nema tragova ranijih razdoblja, jedino su oltari prenijeti iz stare crkve. Ispod Zmorašnjeg Lukorana (na glavnoj otočnoj cesti) ostaci su gotičke crkvice i zgrade; prema predaji, sagradili su ih egipatski monasi u 14. stoljeću. Brdo Šćah iznad Turkije i Korčulanića najviši je vrh otoka Ugljana - 288 m. Nalazi se sjeverozapadno od istaknutog otočnog vrha sv. Mihovila. Vrh je označen kupom kamenja s križem te natpisom imena vrha.