Otok maslina Ugljan jedan je od najslikovitijih otoka u zadarskom arhipelagu, smješten nasuprot Zadra od kojega ga dijeli samo nekoliko nautičkih milja širok Zadarski kanal.

Taj uvijek zeleni otok, prekriven maslinicima s idiličnim uvalama i slikovitim ribarskim lučicama, generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a više od 2000 godina tradicije obrade maslina ostavilo je na tisuće stabala maslina od kojih se dobiva ulje iznimne kvalitete i arome. Duž istočne strane otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta, od kojih su najpoznatija Preko, Ugljan, Kali i Kukljica.

Druga strana otoka uglavnom je strma i nenastanjena. Zbog pripadajućih uvala, otoka i bogatoga podmorja, pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Valovita visoravan koja ispunjava unutrašnjost išarana je desecima kilometara pješačkih i biciklističkih staza, a bojama, mirisima i panoramom ostavlja svakom prolazniku nezaboravnu sliku. Većina stanovnika otoka (oko 7500) uglavnom se bavi obradom maslina, ribolovom i, naravno, turizmom.

Blaga mediteranska klima, azurno more, kamene i pješčane plaže, deseci otoka i otočića u blizini te uspomena na prošla vremena čine plodni otok Ugljan sve poželjnijim odredištem za zaljubljenike u more i otoke.

Geografski presjek otoka Ugljan 

Proteže se u smjeru sjeverozapad - jugoistok u dužini od 24 km i širini od 3-4 km. Ukupna je površina otoka 52 kilometara četvornih, a dužina obalne linije iznosi nešto više od 70 km.

Otočni je reljef izrazito brdovit, čine ga dva usporedna gorska lanca, čija se visina kreće od 100 do 300 m nadmorske visine. Brdovita visoravan ispunjava središnji dio otoka i išarana je mrežom suhozidova, koji čine labirint pješačkih staza, a rezultat su tisućljetnog krčenja tla kako bi se dobilo što više površina za maslinike. Istočna strana otoka blago se spušta u more, u čijim su se uvalama smjestila gotovo sva mjesta.

Suprotna strana otoka uglavnom je divlja, strma i nenastanjena.

Klima Otoka Ugljana 

Otok ima sva obilježja mediteranske klime s prosječnom godišnjom temperaturom iznad 16 stupnjeva Celzijusa, oko 800 mm oborina i 2600 sunčanih sati.

Flora i fauna 

Biljni pokrivač otoka Ugljana sadrži sve osnovne značajke mediteranske flore. Tipična vegetacija otoka su mediteranski hrast crnika, borovi, čempresi i visoka makija, a u većem dijelu uzgojene su mediteranske kulture, od kojih dominiraju masline i smokve. Ništa nije karakterističnije za otočni krajolik Ugljana od tisuća stabala maslina.

Arheološki nalazi u Mulinama potvrđuju da obrada maslina i proizvodnja ulja traju više od 2000 godina. Maslinici imaju funkciju ekosustava pa svojim mikrosvijetom privlače mnogobrojne ptice pjevice. Ekološki čisto podmorje otoka Ugljana s desetak pripadajućih otoka stanište je brojnih vrsta riba, rakova, školjaka i koralja te je pravo otkriće za ronioce.