TZ Preko - Okruženje

Ugljan i Pašman

Prirodne ljepote, bezbrojni kutci vrijedni istraživanja, mnoštvo plaža i staza za rekreaciju utkane su u svaku poru otoka. S time na umu vas pozivamo da  posjetite i mjesta Kali i Kukljica.

Most dužine samo nekoliko stotina metara spaja otok Ugljan s otokom Pašmanom. Mediteranski stil života odiše i ovim otokom pa sigurno neće pogriješiti ako krenete u pustolovinu upoznavanja Pašmana.

Pored Turističke zajednice općine Preko na području otoka Ugljana i Pašmana djeluju:

Turistička zajednica Općine Kali https://www.kali.hr/

Turistička zajednica Općine Kukljica http://kukljica.hr/

Turistička zajednica Općine Pašman https://www.pasman.hr/

Turistička zajednica Općine Tkon https://www.tzo-tkon.hr/

NP "Kornati"

Kornati, obitelj od stotinjak otoka, školja i hridi, prostor je neizrecive ljepote što vibrira snagom iskona. Škrta veličanstvenost otočnih struktura i tirkizna modrina mora čine ove otoke mjestom sabranosti i smiraja. Stoljetni trud naraštaja težaka, stočara i ribara s otoka Murtera danas je vidljiv tek u pravilnim rasterima suhozida, rijetkim komadićima plodne zemlje i skromnim kamenim nastambama. Zaštićen kao nacionalni park, Kornati su kamenita oaza u kojoj tragači za krasotama u divljem krajoliku nalaze blagotvornu osmu i nepatvorenu ideju Mediterana.

NP "Krka"

Rijeka Krka u svom kratkom toku prema moru probija se kroz duboke kanjone nad kojima stražare nijemi ostaci srednjovjekovnih gradova-utvrda. Na tom putu Krka stvara brojne kaskade i slapove od kojih je najpoznatiji Skradinski buk, najviša sadrena barijera u Europi visoka 46 m. Tu je i središte Nacionalnog parka Krka, po bogatstvu i posebnostima endemskih biljnih i životinjskih zajednica jednog od najvrjednijih eko sustava u Europi. Ne postoji rijeka slična Krki. Ona je jedna od najljepših i najneobičnijih, ali i najzagonetnijih europskih rijeka.

NP "Paklenica"

Paklenica je zajednički naziv za dvije kanjonske doline (Velika i Mala Paklenica) s liticama visokim i 400m, koje se okomito na smjer pružanja planine, usjecaju od mora do pod najviše vrhove. Na dodiru mora i planine, u okomito urezanim i dubokim kanjonima podgorske doline koja prati glavni greben Velebita, obilje je zanimljivih i nesvakidašnjih prirodnih pojava. Iskonska priroda pobuđuje znatiželju ljudi i nadahnjuje posjetitelje. NP Paklenica najpoznatiji je alpinistički centar poznat i izvan granica Hrvatske.

Park prirode Vransko jezero

Vransko jezero prirodni je fenomen Zadarske rivijere i najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj površine 30,7 km2. Vodu dobiva iz nekoliko izvora, a otječe ponorima i 800 m dugim kanalom Prosika od jezera do Pirovačkog zaljeva. Vransko jezero nudi mnoge zanimljivosti: zaštićen je kao ornitološki rezervat, u njemu je mala kolonija čaplji danguba i važno je odmorište i hranilište raznih močvarica pri selidbi i zimovanju. Interesantan je i ribolov slatkovodnih riba, tek nedaleko od mora. Sjeverno od jezera nalaze se ostaci grada Vrane i turskog karavan-saraja.

Park prirode Telaščica

Uvala Luka Telašćica na jugoisočnom je djielu Dugog otoka, duga je oko 10 Km, zaštićena od vjetrova s otvorenog mora visokim liticama brda Grpašćak i Muravjak, a sjeveroistočna obala zaštićena je od bure. Okružena bujnom i raskošnom mediteranskom vegetacijom, ljepotom koju joj je priroda podarila, slanim jezerom, posebna je atrakcija za turiste, naročito nautičare.

Grad Zadar

Zadar je kulturno, gospodarsko i administrativno središte sjeverne Dalmacije. Grad je bogate duhovne i materijalne kulture s bogatom turističkom tradicijom. Riznica je arheološkog i spomeničkog blaga iz antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja. Zadar je vrelo hrvatske povijesti i znanstvene baštine, čuvar književne i glazbene tradicije. Turistička atraktivnost Zadra temelji se na sprezi kulture i ljepote ali i mogućnostima raznih selektivnih programa. Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu", a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a". Osvojit će Vas svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću. Ljeti je Zadar domaćin Glazbenim večerima u sv. Donatu, Zadarskom kazališnom ljetu, Festivalu suvremene glazbe, KalelargArt - Street art festivalu, te urbanom festivalu Zadar snova. Zasigurno ćete se zabaviti i na Noći punog miseca, Millennium Jump-u ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija.